Látogatói információ Vásárlás
Batthyány Örökségközpont - Körmend
Képeslapot küldök

Miért éppen liktárium?

A körmendi Batthyány kastélynak a liktárium évszázadok óta tartozéka, hiszen a gyógyító tevékenység nemzedékeken át jellemző volt. A két legkiemelkedőbb gyógyító személyiség a családban: Batthyány II. Ferencné Lobkowitz Poppel Éva a 17. század elejéről, valamint a 2003-ban boldoggá avatott Dr. Batthyány- Strattmann László szemorvos, akinek 20. században megalapozott kultusza a városban egyre erősödik. Mindezek előzménye azonban visszanyúlik a 16. századig, amikor is Batthyány Boldizsár, aki egy kísérletező és befogadó főúr volt, természettudományos érdeklődésével a hazai kertkultúra egyik legjelentősebb alapítójaként is ismert.
Neki, illetve európai utazásainak, valamint udvarába meghívott természettudósoknak és botanikusoknak köszönhetjük, hogy a Batthyányak udvarában ültettek először olyan növényeket, amelyek a magyar konyhának, a gurmiet gasztronómiának világszerte az alapjait jelentik ma is.
A gyógy- és táplálék növények sokszínűsége addig sosem látott gazdagságot jelentett. Batthyány Boldizsár kertjében jelentek meg – ekkor még dísznövényként – a következők:
paprika (!)
(amerikai) bab = török bab = borsó (!)
burgonya (!)
dohány (!)
kávécserje (!)
narancsfa  (!)
citromfa (!)
vadgesztenye(!)
orgona (!)
jácint (!)
császárkorona (!)
keleti platán (!)
babércseresznye (!)
Mellettük azonban jelen voltak az orvosi kertek (hortus medicinalis) is, bennük a sok-sok gyógy- és fűszernövénnyel.
 
A gasztrokulturális és gyógyító örökség megjelenítése történik a Liktáriumban, ahol a térség őstermelői, biogazdái által termesztett növényekből előállított szárítmányokat, főzeteket kóstolhatják és vásárolhatják a turisták. A Liktáriumban a szellemi táplálékon (ismeretterjesztő kiadványok, kiállítási katalógusok, stb.) és a hagyományos emléktárgyakon kívül rendkívüli gasztroélményeket is szerezhetnek. Ez utóbbit a 21. század liktáriuma teszi egésszé, amelybe beletartoznak a komfortérzetet fokozó főzetek is, például a kávé, vagy a tea, de akár egy finom szörp, vagy a liktárium kincseiből készült ínyencség, amelyeket akár közvetlenül, akár közvetetten a Batthyányaknak köszönhetünk.