Látogatói információ Vásárlás
Batthyány Örökségközpont - Körmend
Képeslapot küldök

Hogyan lett a tulipán hollandia jelképe?

Batthyány Boldizsár amellett, hogy hadvezérként is beírta nevét a történelemkönyvekbe, a kor egyik legkiemelkedőbb kertészet iránt érdeklődő főura volt. Támogatta, segítette, sőt gyűjtőútjaira elkísérte az ide érkező nagyhírű flamad botanikust, Carolus Clusiust. Az ő révén került udvarába az országban először paprika, paradicsom és burgonya, amelyet ekkor még csak sosem látott dísznövényként ültettek. Clusius itt, Körmendtől nem messze fedezte fel a vadon élő sárga sásliliomot, csodálkozott rá a törököktől ide került érdekes-különleges növényre, amelynek hagymája és virága leginkább a turbánra, a tulipra hasonlít.
Hazájába visszatérve Clusius éppen elnyert egy új állást botanikusként a leideni egyetemen. Ritka hagymáitól el volt ragadtatva, és az első példányokat az egyetem botanikus kertjében ültette el. A leírások szerint, egy-egy tulipánhagyma ára olyan magas volt, hogy azért az összegért Amszterdamban egy csatorna parti házat lehetett volna venni. Nem csoda hát, hogy senki sem akart vásárolni. Néhány kereskedő szellemű úr ezt nem tudta elviselni. Egy sötét éjszaka belopóztak a kertbe és elvették a hagymákat. Az ellopott hagymák lettek Hollandiában a tulipántermesztés alapjai.
Az elmúlt évszázadok alatt – ténylegesen az innen elvitt hagymákból – szaporodott el mind a liliom, mind pedig a tulipán annyira, hogy az egész világon ismertté, utóbbi pedig Hollandia nemzeti jelképévé váljon. Mind e mellett nekünk, Magyaroknak is megmaradt, mint a tavasz, a szerelem és a kiviruló természet ősi jelképe, itt Körmenden pedig az országaink közötti összetartozást is szimbolizálja.