Látogatói információ Vásárlás
Batthyány Örökségközpont - Körmend
Képeslapot küldök

Formentini Aurora, a furmint névadója

Batthyány I. Ádám 1632-ben vette feleségül Formentini Aurora olasz grófnőt. Nászajándékul a császártól kaptak 300 tokaji szőlőtőkét, amelyet a grófnő olaszországi birtokán, a Gorizia-hoz tartozó, Friuli-Venezia Giulia tartományban, San Floriano mellett ültettek el, amelyet az ajándék származási helye után a Tocai, Toccai neveztek el.
A tőkék teremni is kezdtek, a nedűt pedig, amelyet a fürtök érlelés után adtak, a grófnőről nevezték el, így született a Formentini névből a Furmint. Ezt követően az ilyen szőlőből készült bort hazánkban is e névvel illették, illetik ma is.
A történet azonban itt nem ért véget. 1993-ban az Európai Közösség és a Magyar Köztársaság megállapodást írt alá a bormegnevezések kölcsönös védelméről és ellenőrzéséről (EK-magyar bormegállapodás). A magyar „Tokaj” földrajzi megjelölés védelme céljából a megállapodás megtiltotta a "Tocai" kifejezés használatát az olaszoknak, egy 2007. március 31-ig tartó átmeneti időszakot követően. 2005. május 12-én meghozott ítéletében az Európai Bíróság – egy olasz bíróságtól érkezett előzetes döntéshozatal iránti ügyben – már megállapította, hogy az említett EK-magyar bormegállapodásból eredő, a "Tocai" megnevezés egyes olasz borok vonatkozásában történő használatára vonatkozó tilalom érvényes.
Vagyis a mindkét ország részéről történelmi múltra és hagyományokra alapuló indoklások után a „Tokaji” nevet kizárólag Magyarország használhatja, így a Tokaji Furmint is visszakerült eredeti, származási helyére.