Látogatói információ Vásárlás
Batthyány Örökségközpont - Körmend
Képeslapot küldök

Déli-, és északi kastélyparkok

DÉLI KASTÉLYPARK

A kastély főépülete és a déli főkapu között helyezkedik el. Szimmterikus park, amelynek félköríves sövénysorai között, a park centrumában a boldoggá avatott hercegorvos, dr. Batthyány-Strattmann László szobra látható. A mű alkotója Lesenyei Márta szobrászművész. A park déli főkapuhoz eső részén a korábban Körmenden zajlott nemzetközi faszobrász szimpozium alkotásai találhatók. Az itt született szobrok közül többel találkozhatnak a városban és környékén megfordulók köztereken is.
A parkot a kastélyegyüttes épületei övezik: őrségépületek, tisztilakok, lovarda, levéltár, istálló, kocsiszín, valamint a főépület.

ÉSZAKI KERT

A kastély főépülete és az Északi kapu épületek között helyezkedik el az Északi kert, mely elkülönül ugyan a Várkerttől, mégis annak északnyugati részének tekinthető. A 19. század elején épített Északi kapu épületek narancsházként funkcionáltak, déli homlokzatukhoz üvegházak csatlakoztak. Az Északi kertben található későbarokk, homokkőből faragott Kybele szobor a kisázsiai termékenység-istennőt ábrázolja. Nem messze tőle áll Carolus Clusius, híres németalföldi botanikus emlékoszlopa. Az Északi kertben számos különleges fafajtát csodálhatunk meg, többek között a tulipánfa sárga virágaiban is gyönyörködhetünk.