Látogatói információ Vásárlás
Batthyány Örökségközpont - Körmend
 

ESEMÉNYNAPTÁR

Képeslapot küldök

Liktárium

LIKTÁRIUM A BATTHYÁNY ÖRÖKSÉGKÖZPONTBAN

A körmendi Batthyány kastélynak a liktárium évszázadok óta tartozéka, hiszen a gyógyító tevékenység nemzedékeken át jellemző volt.  Ehhez tartozik az is, hogy a Batthyányak udvarában ültettek először olyan növényeket, amelyek a magyar konyhának, a gurmiet gasztronómiának világszerte az alapjait jelentik ma is.

A liktárium elnevezés a latin electuarium, elektarium (gyümölcsíz, szörp), illetve a görög eklektion (szörp, nyalánkság) szavakból ered. Az orvoslásban a lágy gyógyszeralakot hívják így ma. Nem véletlen az sem, hogy ez a szóhasználat így alakult. Az orvoslás, gyógyászat történetében ugyanis a modernkori készítményeket megelőzően a természet patikájából merítettek, különböző növényi főzeteket használtak. A befőzés, mint tartósítás pedig ennek folyománya. 

A Batthyány Örökségközpontban évszázados gasztro-gyógyító hagyományok élednek újra, amelyek a 21. században ismét olyan természetes módon élik reneszánszukat, mint ahogyan azt a Batthyányak megalapozták, majd örökül hagyták ránk. 

Legfontosabb szándékunk a történelmi hagyományokra épülő helyi termékek értékének, hitelének, a termelés értelmének megteremtése a lokális termelői közösségek tagjaiban és a vásárlók körében egyaránt. Hiszünk benne, hogy a helyi társadalom életvitelére, a turizmusra, az épített és természeti környezetünkre is pozitív hatást gyakorolhat a helyi termékek sikere.